В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар поскъпва

...
В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар поскъпва
Коментари Харесай

Еврото и паундът отново спадат към долара

В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският $ нараства по отношение на главните валути в света. Доларът продължава да бъде подкрепян от упованията за по-нататъшно стягане на паричната политика от страна на Федералния запас на Съединени американски щати на фона на трайно високата инфлация.

Индексът на $ надвиши 112 пункта в сряда, подсилен от упованията, че Федералният запас ще продължи с нападателните си проекти в битка за понижаване на инфлацията. В последния си коментар президентът на Фед на Минеаполис Нийл Кашкари сподели, че може да се наложи централната банка да вдигне лихвения си % над 4,75%, в случай че " базовата " инфлация продължи да се форсира.

В същото време доларът продължава да доминира като избор на валута-убежище на фона на влошаващите се вероятности за световния икономически растеж. Силата на този $ се вижда навсякъде, с някои от най-ясно изразените покупки по отношение на английския паунд и еврото на фона на възходящите стопански и енергийни терзания, написа Trading Economics.

Инвеститорите правят оценка формалните данни за инфлацията в Обединеното кралство за септември. Миналия месец потребителските цени на Острова се покачиха с 40-годишен връх от 10,1% на годишна база, до момента в който анализаторите чакаха растеж от 10%. През август годишната английска инфлация беше 9,9%.

Централната банка на Англия ще стартира да продава държавни облигации от портфейла на централната банка при започване на идващия месец като част от количественото стягане за битка с рекордната инфлация, написа Bloomberg. Първоначално регулаторът планираше да стартира продажбата на държавни скъпи бумаги на 6 октомври, само че по-късно го отсрочи за 31 октомври заради обстоятелството, че трябваше да разгласи противоположната стъпка - изкупуване на облигации. Британската централна банка изкупи бумаги предходната седмица след оповестяването на огромни фискални тласъци от някогашния финансов министър Куаси Квартенг, което докара до спад на пазара на облигации заради упованията за мощно нарастване на дълговата тежест върху държавното управление.

Днес, към 10:45 часа българско време общата европейска валута поевтиня по отношение на $ с 0,31% - до $0,9835 за едно евро спрямо $0,9858 за евро при затварянето на пазара във вторник.

Курсът на щатската валута се увеличи с 0,11% по отношение на японската до 149,34 йени за $ при 149,26 йени за $ в края на миналата сесия.

Британската лира стерлинг през днешния ден сутринта губи 0,53% от стойността си и се разменя на пазара по $1,1288 за паунд против $1,1320 за паунд при закриване на вчерашната търговия.

Така нареченият офшорен юан, търгуван в Хонконг, падна от 7,2240 юана за един $ до 7,2366 юан за $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР